Wikipedia va lansa propria rețea de socializare

Fondatorul enciclopediei virtuale Wikipedia, Jimmy Wales vrea să construiască un model de rețea socială care, spre deosebire de Facebook, Twitter sau Instagram, nu se bazează pe vânzarea de publicitate.

WT:Social - Retea Sociala Wikipedia

«Ideea mea este de a transfera principiile Wikipedia pe o rețea de socializare»: Jimmy Wales.

În cadrul târgului Digital X de la Köln (Germania), Wales și-a dezvăluit planurile de a construi o nouă rețea socială care se va numi WT: Social, a cărei caracteristică principală ar fi replicarea modelului de operare al Wikipedia, adică finanțarea prin donații ale utilizatorilor.

„Ideea mea este de a transfera principiile Wikipedia într-o rețea socială”, a spus executivul, care a profitat și de intervenția sa la eveniment pentru a spune: „La revedere, Facebook, este timpul pentru ceva nou”.

Executivul a spus că WT: Social se va baza pe colaborarea utilizatorilor, la fel cum funcționează Wikipedia. Cu toate acestea, deocamdată, Wales a spus că rețeaua socială este în construcție și nu a oferit multe alte detalii despre viitoarea platformă.

Fondatorul Wikipedia a ridicat posibilitatea creării unui nou model de rețea socială în care nu există loc pentru dezinformare sau practici care amenință confidențialitatea. „Pe măsură ce rețelele sociale au crescut, au amplificat și vocea de actori răi în întreaga lume”, a spus Wales.

În ultimele luni, câteva dintre cele mai populare rețele de socializare din lume s-au confruntat cu multiple acuzații din partea utilizatorilor, mass-media și parlamentari, care critică datele și modelele de publicitate pe care se bazează platforme precum Facebook, Instagram și Twitter. .

Față de această problemă, Jack Dorsey, CEO Twitter, a dezvăluit miercuri că platforma va interzice publicitatea politică începând cu luna viitoare. La rândul său, Mark Zuckerberg, creatorul Facebook (rețeaua socială despre care s-a arătat că influențează opinia politică a utilizatorilor săi și este legat de campanii de dezinformare) și-a declarat interesul de a lucra împotriva răspândirii de știri false. Ambele rețele au închis sute de conturi dedicate acestui scop în ultimele luni.

„Fake news a influențat evenimentele mondiale”, spune Wales și denunță că „algoritmii se preocupă doar de menținerea persoanelor dependente de platforme fără conținut”.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: