Studiu despre „Experiența Aproape de Moarte”

Unul dintre fenomenele care i-au fascinat cel mai mult pe oameni timp de secole sunt așa-numitele experiențe aproape de moarte (EAM), care sunt acele senzații fizice și spirituale sub formă de halucinații, proiectări în afara corpului, gânduri accelerate sau senzația timpului distorsionată.

Experiența Aproape de Moarte

Deși sunt percepții conștiente, ele sunt încă un mister chiar și pentru oamenii de știință, subiect discutat în ultimul Congres al Academiei Europene de Neurologie, organizat la Oslo.

Cercetătorii de la spitalul din Copenhaga, Centrul de Cercetare a AVC-ului din Berlin și Universitatea din Trondheim, din Norvegia, au prezentat 289 de mărturii despre „Experiențe aproape de moarte” colectate în 35 de țări diferite. Sunt fenomene care au avut loc ca urmare a unui stop cardiac, a unui accident de circulație sau a unui înec, de exemplu. Oamenii care le-au experimentat raportează senzații extracorporale, halucinații, gânduri accelerate, licăriri de lumină la capătul unui tunel, cântece îngerești și distorsiuni ale timpului.

Potrivit studiului, aproape 10% din persoanele care au avut un accident grav au experimentat aceste experiențe, un procent mai mare decât în cercetările anterioare. Printre ei, o femeie în vârstă de 37 de ani spune că, în timp ce dădea naștere fiului său, a simțit că tocmai a murit și a mers la cer, „o experiență greu de descris în cuvinte” spune ea, iar un bărbat de 32 de ani, care era pe punctul de a se îneca în mare în copilărie spune: „Încă îmi amintesc acel sentiment incredibil de pace absolută”. Cazuri ca acestea au trezit de-a lungul timpului interesul filozofilor, religioșilor, psihologilor, medicilor și chiar a grupurilor ezoterice.

Dintre cele 289 de mărturii, 106 au atins pragul minim de 7 pe scara Greyson a „Experienței aproape de moarte”, care cuprinde aproximativ 16 simptome. Pentru 73% dintre ei, experiența a fost neplăcută. Cu toate acestea, pentru 53% dintre cei cu un scor de 7 sau mai mult pe scara Greyson (EAM confirmată), experiența a fost plăcută. Doar la 14% nu le-a plăcut.


Într-un studiu similar a Spitalului Universitar Liège din Belgia, 80% dintre participanți au perceput sentimente de pace; 69% culori luminoase; 64% viziuni asupra spiritelor și oamenilor; iar 35% au avut senzații extracorporale. Acest studiu a fost publicat în 2017 în revista „Frontiers in Human Neuroscience”.

În studiul prezentat la Oslo, cercetătorii au descoperit o asociere între „Experiența aproape de moarte” și procesul de intrare în somnul REM, în timpul acestei faze a somnului ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe pentru care se mai numește și somn paradoxal: creier activ, halucinații vizuale și auditive și paralizie temporală. Intruziunea somnului REM a fost mult mai frecventă la persoanele cu scoruri de 7 sau mai mult pe scara Greyson decât la ​​restul. Daniel Kondziella, neurolog la Universitatea din Copenhaga, consideră că, deși o astfel de asociere nu înseamnă cauzalitate, mecanismele fiziologice care stau la baza somnului REM ar putea ajuta la înțelegerea experiențelor noastre aproape de moarte.

Dacă și dvs. a-ți trecut printr-o „Experiență Aproape de Moarte”, spuneți-ne în comentarii cum a fost.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: