Roboții nu îți vor lua locul de muncă, dar îl vor face mult mai stresant

Un raport al Universității din Illinois concluzionează că inteligența artificială va pune mai multă presiune asupra angajaților din depozite și centre de distribuție

Inteligenta artificiala va controla munca oamenilor

Înainte ca roboții să devină o amenințare majoră – sau ca cea mai proastă prognoză să se cristalizeze, sfârșitul pieței de muncă pentru oameni, așa cum a fost prevăzut de un grup în creștere de catastrofiști – iată un studiu care măsoară impactul actual al roboților și utilajelor asupra muncitorilor din depozite și centre de distribuție din Statele Unite. Provine de la Universitatea din Illinois, care au ajuns la concluzia că inteligența artificială nu va sfârși cu milioanele de locuri de muncă din acel sector în următoarea decadă, dar le va îngreuna serios munca.

Raționamentul din spatele unei astfel de concluzii, contradictorie a priori, este presiunea introdusă asupra acestor muncitori prin implementarea inteligenței artificiale în depozite care au crescut livrările exponențial în căldura boom-ului creat de comerțul electronic. Îi va forța să fie mult mai rapizi, să lucreze mai repede și să fie monitorizați constant.

Inteligenta artificială a pus presiune pe muncitori și le-a încălcat intimitatea, spune Beth Gutelius, autoarea studiului împreună cu Nik Theodore. Munca ei de teren a fost să discute cu angajații depozitelor despre viața lor de zi cu zi și despre schimbările pe care le-au suferit pe măsură ce s-au implementat noile tehnologii.

Raportul său asigură că au apărut tehnologii care, deși îi obligă și îi protejează pe muncitori să nu depună mult efort fizic sau să parcurgă distanțe lungi în interiorul făbricilor, cu elemente precum brațele mecanice sau roboții care ajută la depozitarea mărfurilor mai rapid și mai eficient, are un dezavantaj enorm, iar acesta este că, controlul excesiv asupra activității lor de muncă devine exhaustiv, și asta se traduce în presiune și într-un mediu de muncă stresant. Algoritmii permit analizarea, măsurarea și informarea fiecărei persoane despre performanțele sale în timp real, potrivit studiului.

În concluzie, robotii nu îți vor lua locul de muncă, te vor proteja de eforturi, dar fiecare pas al tău va fi controlat.

Vi se pare ceva bun, ca noile tehnologii, cum ar fi roboți sau inteligența artificială sa fie implementată la servici? Scrie-ne opinia ta în comentarii!

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: