Piele artificială cu senzație tactilă

O nouă interfață dezvoltată de cercetătorii de la Bristol și Paris a dus tehnologia tactilă la un nivel superior, oferind o membrană artificială asemănătoare pielii, care va crește capacitățile dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele, sistemele portabile sau computerele.

Piele artificială

Interfața Skin-On, proiectată de cercetătorii de la Universitatea Britanică din Bristol, în cooperare cu compania franceză Telecomm ParisTech și Universitatea Sorbona, imită pielea umană atât prin aspect, cât și prin rezoluție senzorială.


Cercetătorii au adoptat o metoda bio-inspirată pentru a dezvolta o membrană din silicon multi-strat care le reproduce pe cele prezente pe pielea umana. Este realizat cu un strat de suprafață texturat, un strat de electrod și un strat hipodermic. Interfața este naturală și poate detecta un număr mare de gesturi și acțiuni. Drept urmare, pielea artificială permite anumitor dispozitive să „simtă” strângerea utilizatorului, inclusiv presiunea și poziția degetelor, și să detecteze interacțiuni, cum ar fi furnicături, mângâieri și chiar frecare și ciupire.


„Este pentru prima dată când avem ocazia să adăugăm piele dispozitivelor noastre interactive”, spune Anne Roudaut, de la Universitatea din Bristol cea care a supravegheat cercetarea. „Ideea este poate oarecum surprinzătoare, dar pielea este o interfață pe care o cunoaștem foarte bine, așa că de ce să nu o folosim în toată bogăția sa cu dispozitivele pe care le folosim zilnic?”


În cadrul studiului, cercetătorii au creat o carcasă pentru telefon, un touch pad pentru computer și un ceas inteligent pentru a demonstra modul în care gesturile tactile de pe interfața Skin-On pot exprima mesaje expresive pentru a comunica cu oamenii în persoană sau virtual prin intermediul computerelor.


Potrivit lui Marc Teyssier, investigatorul principal, „una dintre principalele utilizări pentru telefoanele mobile inteligente este comunicarea folosind text, voce, video sau o combinație între toate acestea. Am lansat o aplicație de mesagerie în care utilizatorii pot exprima emoții tactile pe pielea artificială. Intensitatea atingerii controlează dimensiunea emoticon-ului. O strânsoare puternică exprimă mânie, în timp ce gâdilarea pielii arată un emoticon de față râzând, iar lovirea creează un emoticon surpriză. ”

Lucrarea explorează în general legătura dintre om și mașină. Au fost văzute multe locuri de muncă încercând să îmbunătățească muncitorul cu piese robotice pentru mașini; Este vorba despre a privi în cealaltă direcție și a încerca să facem dispozitivele pe care le folosim deja zilnic mai asemănătoare cu noi.


Următorul pas va fi să facem pielea și mai realistă, au spus ei și deja au început deja să examineze posibilitatea integrării părului și detectarea temperaturii, ceea ce ar fi suficient pentru a oferi ceva de genul „piele de găină” acestor dispozitive.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: