Orașele cu cei mai mulți copaci din lume

O echipă de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au elaborat o statistică care folosește datele Google Street View pentru a cuantifica numărul de copaci din marile orașe ale planetei noastre.

Orase cu cei mai multi copaci din lume

Imaginați-vă că vă plimbați în căldura verii, la trei după-amiaza, într-un oraș mare. Străzile sunt pustii și nu există o umbră care să vă adăpostească, astfel încât soarele să nu vă ardă. Acum imaginați-vă același scenariu, unde orașul este plin de copaci cu frunze care formează aproape un continuu de umbră. Totul se schimbă, nu?

Copacii din orașe ne răcesc și, de fapt, s-a demonstrat că pot ajuta la scăderea temperaturii între 2 și 8 ° C. De asemenea, au un efect calmant și fac viața în orașe mai plăcută . Aceștia promovează biodiversitatea urbană oferindu-le adăpost păsărilor și insectelor, absorb dioxidul de carbon, ajută la curățarea aerului poluat … pe scurt, beneficiile „ecologizării” străzilor noastre sunt nelimitate, iar multe orașe mari din întreaga lume acordă deja un rol principal copacilor în planurile lor de urbanism.

O echipă de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au elaborat o statistică care folosește datele Google Street View pentru a cuantifica numărul de copaci din marile orașe ale planetei noastre. Se numește Green View Index și vă permite să evaluați și să comparați acoperirea cu natură verde între diferitele orașe ale planetei. Unul dintre obiectivele principale ale creatorilor săi, care oferă deschis modul și datele obținute din analizele efectuate, este să aducă acest tip de cunoștințe tuturor cetățenilor. „În orașe temperatura crește, există evenimente meteorologice extreme și o poluare continuă a aerului. De aceea, bunăstarea arborilor noștri urbani este mai importantă astăzi ca niciodată ”, explică Carlo Ratti, directorul Senseable City Lab din MIT. „Indicele nostru face posibilă compararea orașelor între ele, încurajând autoritățile și comunitățile locale să ia măsuri pentru protejarea și promovarea mai multor straturi verzi în orașele noastre.”

Proiectul se numește Treepedia și în prezent colectează date din 27 de orașe importante, deși acestea își vor extinde treptat analiza. Datorită hărților pe care le colectează, utilizatorul poate localiza imediat cele mai verzi zone ale orașului și le poate compara cu alte orașe. În viitor, oricine va putea adăuga informații despre copaci pe o hartă open source și va putea interacționa cu autoritățile pentru a cere să fie plantați mai mulți copaci în anumite zone.

Nu este vorba doar de parcuri

„Viitorul orașelor nu poate fi de expansiune nesustenabilă, ci ar trebui să fie mai degrabă de o inovație neobosită”, reflectă Ratti. O altă particularitate a Treepedia este că ține cont doar de copacii plantați pe străzi, și nu de cele din parcurile urbane, care apar goale pe hărțile lor. Deși cercetătorii consideră, desigur, parcurile au o contribuție esențială care face ca orașele noastre să fie mai locuibile, însă scopul lor este de a face vizibili copacii plantați pe străzi, care adesea trec neobservați, dar sunt o contribuție fundamentală pentru a face peisajul urban mai locuibil .

Acest tip de analiză produce date interesante. De exemplu, deși toți avem în minte Londra ca un oraș foarte verde, deoarece este plin de parcuri urbane uriașe, adevărul este că străzile nu au prea mulți copaci, iar dintre cele 27 de orașe analizate ocupă doar locul 23.

Să vedem câteva dintre orașele care au cei mai mulți copaci!

Orașul Tampa, Florida

Acest mega-oraș din Florida se află pe locul 1 pe listă, cu o acoperire a copacilor (cuantificată cu indicele de vedere verde) de 36,1%. Orașul, care are o densitate a populației de 1.283 de locuitori pe kilometru pătrat, este unul dintre cele mai populate de pe coasta de sud-est a Statelor Unite. Există încă multe de făcut pentru a îmbunătăți locuința acestui oraș mare, care este, de asemenea, caracterizat de probleme de trafic în marile sale străzi.

Orașul Singapur

Indicele de pădure urbană al acestui mega oraș, cu peste 7.000 de locuitori pe metru pătrat, este de 29,3%. Vorbim despre unul dintre cele mai sustenabile orașe din lume, în care autoritățile au elaborat un întreg plan de mobilitate care penalizează din ce în ce mai mult utilizarea propriei mașini și promovează transportul public în comun.

Orașul Oslo

Țările nordice nu puteau lipsi din acest clasament. Capitala norvegiană va fi Capitala Verde Europeană în 2019 și are o acoperire cu pădure urbană de 28,8%.

Orașul Sidney

Acest oraș australian a obținut un indice de 25,9% al pădurii urbane. Autoritățile sale au lansat un interesant proiect de regenerare urbană, numit Central 2 Eveleigh. Obiectivul său este de a sparge barierele pe care le produc marile străzi din Sydney pentru a obține un oraș mai locuibil și unde pietonul să fie protagonistul.

Orașul Vancouver

Se spune că Vancouver este unul dintre cele mai bune orașe din lume pentru a locui. Cu siguranță, acoperirea sa bună de copaci, 25,9%, are multe de văzut!

Orașul Montreal

Continuăm în Canada și se pare că autoritățile din Montreal s-au angajat într-un model de oraș mai locuibil, după cum se dovedește prin faptul că au organizat deja două reuniuni de mobilitate durabilă. Conform datelor Treepedia, gradul său de acoperire cu copaci urbani este de 25,5%.

Orașul Cambridge (Massachusetts)

Acest oraș, cu o densitate a populației de 6.586 de locuitori pe kilometru pătrat și renumit pentru găzduirea Universității Harvard, are un procent de acoperire verde de 25,3%.

Orașul Durban

Acest oraș din Africa de Sud are o acoperire de 23,7%, iar în 2008 a lansat un proiect pilot numit Green Cover pentru a explora avantajele acestui tip de design în clădirile municipale.

Orașul Johannesburg

Continuăm în Africa de Sud, deoarece cel mai populat oraș al său ocupă următoarea poziție pe listă, cu un peisaj urban verde de 23,6%

Orașul Sacrament

Pe lângă faptul că are o mulțime de copaci pe străzile sale (rata de acoperire de 23,6%), acest oraș californian se remarcă pentru „bijuteria sa verde”, American River Parkway: un imens parc articulat în jurul râului, cu un traseu de ciclism de peste 30 kilometri.

Orașul Frankfurt

Orașul german este unul dintre cele mai sustenabile și mai viabile din lume. Datorită promovării mobilității sustenabile și în special a utilizării bicicletelor, Frankfurt a reușit deja să își reducă emisiile de CO2 cu mai mult de 15% și asta, în ciuda faptului că este unul dintre centrele financiare și economice majore ale țării, ceea ce arată că sustenabilitatea nu este în contradicție cu prosperitatea. Acoperirea sa de pădure urbană este de 21,5%.

Orașul Genova

Genova, a fost odată unul dintre cele mai industriale orașe italiene, dar în prezent Genova este în proces de renovare, iar cei care se ocupă de infrastructură se străduiesc să-i ofere o spălare de față. Obiectivul este realizarea unui oraș mai locuibil, sustenabil și atractiv pentru turism. Indicele calculat de Treepedia este de 21,4%.

Orașul Amsterdam

Pionier în mobilitatea sustenabilă, cu toții considerăm Amsterdam ca un exemplu de oraș prietenos pentru biciclete. În plus, are o cantitate bună de copaci plantați pe străzile sale, iar rata de acoperire este de 20,6%.

Orașul Seattle

Este unul dintre cele mai sustenabile orașe din SUA și, de asemenea, s-a propus, până în 2050, să devină un oraș neutru în emisii de carbon. Indicele său de pădure urbană este de 20%.

Orașul Toronto, Ontario

Încheiem turul marilor orașe cu copaci urbani în Canada. Toronto a introdus în urmă cu câțiva ani o nouă legislație care impune instalarea de vegetații verzi pe acoperișurile clădirilor industriale și rezidențiale noi construite. Indicele său de pădure urbană este de 19,5%

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: