Lentile cu zoom incorporat

Globul ocular are un potențial enorm, chiar și atunci când avem ochii închiși sau suntem în întuneric total. Când mișcăm ochii pentru a privi în jur sau pentru a clipi, mișcarea poate fi măsurată și folosită de tehnologie pentru a mări potențialul ochilor noștri.

Lentile Electrice cu Zoom incorporat

O echipă de oameni de știință a folosit această proprietate pentru a crea lentile de contact care detectează anumite mișcări și schimbă distanța de focalizare. Acest lucru permite utilizatorului să mărească și să micșoreze ce vede folosind mișcări simple ale ochilor.


Autorii studiului publicat în Advanced Functional Materials și condus de Shengqiang Cai au măsurat semnale electrocardiografice create de mișcările ochilor (privirea în sus, în jos, stânga, dreapta, clipi, dublu clipit) și apoi au creat o lentilă de contact care să răspundă la acele mișcări.


Astfel, atunci când este activat de un dublu clipit, obiectivul se schimbă dintr-un mod de viziune apropiat în modul de viziune la distanță. În fiecare mod, lentila se poate mișca în direcția în care se mișcă ochii.

Principiul funcționării este „simplu”: un set de electrozi se extind prin lentile și acționează precum mușchii. Obiectivul este compus din straturi de polimer electro-activ concepute pentru a se extinde atunci când primesc un semnal electric de la ochi.

Oamenii de știință speră că această invenție va ajuta în protezele vizuale, lentilele reglabile și robotică de distanță, însă mai au mult de de muncă la perfecționarea și îmbunatățirea lor înainte de a le scoate pe piață

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: