Lazar Edeleanu

Lazar Edeleanu a fost un chimist român, evreu de origine, autor al procesului de rafinare selectivă a fracțiunilor de petrol pe baza solubilității specifice a diverselor clase de hidrocarburi în dioxid de sulf lichid.

Lazar Edeleanu
– 1887 – a realizat un proces pentru separarea benzedrinei pentru a fi folosita ca stimulent al sistemului nevos central in medicina

– autor al procesului EDELEANU de rafinare selectiva a fractiunilor de petrol pe baza solubilitatii specifice a diverselor clase de hidrocarburi in dioxid de sulf lichid

– prima instalatie industriala a fost construita in Rouen, Franta de catre German Borsig Company. Mai tārziu, procesul a fost adoptat si de alte tari.

– metoda de preparare a acizilor aromatici nesaturati- a reprezentat Romānia la intālnirile si congresele despre petrol la Paris (1900), Liege (1905), Bucuresti (1907), Londra (1909) si Vienna (1913) 
(1862 – 1941) chemist, inventor- 1887

– a process for the separation of benzedrine which is used as a stimulus of the central nervous system in medicine

– author of the EDELEANU process of selective refining of oil fractions based on the specific solubility of various classes of hydrocarbons in liquid sulphur dioxide

– the first industrial installation was built in Rouen, France by the German Borsig Company. Later, the process was adopted by other countries as well.

– method for the preparation of aromatic unsaturated acids

– he represented Romania at the meetings and congresses on oil in Paris (1900), Liege (1905), Bucharest (1907), London (1909) Vienna (1913) 

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: