Garabet IBRAILEANU

Teoretician al curentului poporanist, critic literar si romancier, Garabet Ibraileanu se trage dintr-o familie de armeni.

Garabet Ibraileanu

(1871-1936)

Se naste la Tg. Frumos. Parintii mor devreme si scolarul sarac, intretinut de rude, obtine rezulate exceptionale la invatatura, atāt la gimnaziul din Roman, cāt si la Liceul „Codreanu” din Bārlad. Student al Universitatii din Iasi si al Scolii Normale Superioare. Profesor la Universitatea ieseana, Facultatea de litere.

       Critic literar de mare valoare, patrunde adānc in operele scriitorilor. Volume reprezentative: „Scriitori si curente”, „Opera literara a d-lui Vlahuta”, „Note si impresii”, „Scriitori romāni si straini”, „Studii literare”. E unul dintre temeinicii cunoscatori ai operei eminesciene. Remarcabila e sinteza „Spiritul critic in cultura romāneasca” (1909).

        Ne-a mai lasat o serie de cugetari „Privind viata” si un roman analitic „Adela” (1933), care a fost reprezentat pe scena si ecranizat.

        Numai dupa trei ani de la aparitia cartii, se stinge in 1936 la sanatoriul „Casa Diaconeselor” din Bucuresti. Urna cu cenusa disparutului e depusa la Cimitirul Eternitatea – Iasi. Locuinta – cenaclu din Fundacul Buzdugan a fost demolata, in anii socialismului, cānd s-au construit noile blocuri din cartierul iesean Pacurari.

Text reprodus din albumul scolar „Galeria scriitorilor – 50 de portrete color” de Boris Craciun, Ed. Portile Orientului Iasi

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: