Există vreun loc pe Pământ fără proprietar?

În căutarea de noi destinații și vacanțe originale, cu siguranță ne-am pus această întrebare. Există vreun loc pe Pământ unde nu locuiește nimeni și nu are proprietar?

loc pe Pământ fără proprietar

„Pământul nimănui” nu există doar în războaie, precum acea fâșie pe care niciuna dintre armate nu a reușit să o controleze.

Terra nullius – pământ al nimănui ca definiție tehnică a acestor teritorii în latină indică faptul că ele nu aparțin, cel puțin legal și cu recunoaștere internațională, nici unui stat. Curios că da, ele încă există și, deși nu sunt la fel de comune ca acum unu sau două secole, în lumea de azi vom găsi două teritorii părăsite și libere de steaguri.


Evenimente precedente

Așa-numita decizie Mabo, care a avut loc în timpul colonizării Australiei, a decis că triburile aborigene din strâmtoarea Torres ar putea, dacă și-ar dori acest lucru, să revendice proprietatea asupra diferitelor teritorii ancestrale, cu condiția ca, evident, să poată demonstra o relație „apropiată și continuă” la nivel cultural și istoric, cu pământurile solicitate.

Astfel, în 1993, guvernul australian a adoptat Legea privind drepturile teritoriale autohtone, căutând prin aceasta lege armonizarea și a instituit, de asemenea, un tribunal care să valideze titlurile de teren și in plus să definească compensații, în cazul în care cererile aborigenilor au expirat.

Decizia Mabo a marcat un înainte și după, deoarece a dat o entitate cu caracter suveran mai multor „terenuri fără proprietari” care de facto aparțineau Australiei. Cu toate acestea, și după cum vom vedea, în lume există două terenuri care nu sunt revendicate de nicio țară:

Pământul Marie Byrd

Primul dintre acestea este „Marie Byrd Land, care se află la vest de Antarctica. Este atât de inospitalier, încât nicio țară nu o dorește, deși are o extensie aproximativă de 1.610.000 km2 (de 6,75 ori mai mare decât suprafața României), pentru ca nu există nimeni și nimic acolo, nu există nici măcar muște.

Bir Tawil

Un al doilea teren fără proprietar mai mic decât precedentul este Bir Tawil, o zonă de 2060 km2 de-a lungul graniței dintre Egipt și Sudan, care este nelocuită și care nu este revendicată de nicio țară. . Când granițele celor două țări vecine au fost definite în 1899, Sudan-ul a trebuit să ia povara. Mai târziu, în 1902, a devenit teritoriu suveran al țării care a admirat nasul lui Cleopatra. Dar, în realitate, nu s-au luptat niciodată pentru a-l păstra, ci chiar invers. Ceea ce își doresc ambele țări este Triunghiul Halai’b, o zonă fertilă și populată, în loc de deșertul de nisip și roci, care este Bir Tawil.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: