Este momentul să cumpăram o mașină electrică?

Nu trebuie să fii un expert pentru a ști că mașina electrică este viitorul. Întrebarea este: este prezentul? Ca aproape întotdeauna în toate întrebările, totul este relativ, va depinde de diferiți factori.

Mașină electrică

Nu trebuie să fii un expert pentru a ști că mașina electrică este viitorul. Întrebarea este: este prezentul? Ca aproape întotdeauna în toate întrebările, totul este relativ, va depinde de diferiți factori.

Realitate este că piața mașinilor electrice din România este redusă. Vânzarea acestor tipuri de vehicule este încă foarte prudentă. În acest moment ajunge doar la 0,2% din piață. Care este motivul acestui număr mic dacă este aceasta mașina viitorului și pe piață începe să existe o mare varietate de mărci și modele?

Haideți să analizăm mai întâi avantajele achiziționării unei mașini electrice în ziua de astăzi:

Consumul este minim

Eficiența economică va depinde de kilometrii zilnici care se fac. Cu cât sunt mai mulți kilometri pe zi, cu atât mașina electrică va fi mai eficientă față de opțiunea automobilului cu combustie.

-Costul de reparații și întreținere este mai mic decât cel al combustiei

Studiile existente indică faptul că costul va fi între 30% și 40% mai mic ca urmare a numărului de piese pe care o mașină electrica le are, între 50% și 60% mai mic decât o mașină pe combustie. Adică mai puține piese de revizuit și mai puține părți care pot fi deteriorate.

-Reduceri totale sau parțiale ale anumitor taxe, avantaje fiscale.

Atât în ​​impozitele de stat, cât și în cele municipale, mașinile electrice pot beneficia de avantaje fiscale, de exemplu, scutirea totală de la taxa de înmatriculare și reducerea parțială a impozitului de circulație, în concret, până la 75% din impozitul de stat.

-Posibilitate de mobilitate

În curând în orașele mari din România, la fel ca și în occident în ziua de astăzi, ​​în zilele în care poluarea va fi ridicată vor reduce mobilitatea vehiculelor cu combustie, iar prin urmare, vehiculele electrice se vor bucura de mai multă mobilitate.

Acestea sunt, fără îndoială, avantajele existente din punct de vedere personal și familial, dar probabil cel mai important avantaj din punct de vedere social este respectarea mediului ambient ajutând la reducerea emisiilor de CO2, prin urmare, evitarea încălzirii globale a Pământului.

Dacă există toate aceste avantaje, cum este posibil să nu existe încă o penetrare mai mare pe piață a vehiculelor electrice?

Să vedem dezavantajele:

-Mașinile electrice sunt mai scumpe

O mașină electrică este mult mai scumpă. În funcție de model, între 5.000 și 13.000 de euro mai mult decât echivalentul său în motorul cu combustie.

-Autonomia mică a bateriei și timpul de reîncărcare mare

În prezent, este punctul slab al mașinii electrice, deși toate mărcile lucrează la îmbunătățirea acestor două aspecte. Este esențial să reîncărcați mașina în parcarea de zi cu zi și atunci există o lipsă semnificativă de infrastructură în România pentru reîncărcare, ceea ce complică călătoriile lungi.

-Teama de expirare în achiziționarea unui vehicul electric

Ca urmare a faptului că este un produs nou și ținând cont de avansarea rapidă a tehnologiilor, poate însemna că achiziționarea unei mașini electrice în acest moment este o decizie imprevizibilă, având în vedere probabilitatea ca aceasta să devină învechită în câțiva ani.

Am putea numi chiar o altă cauză de reticență la cumpărarea unei mașini electrice, o cauză psihologică, care constă într-o anumită rezistență individuală de a face o investiție semnificativă într-un produs nou, necunoscut pe deplin.

Toate acestea condiționează ca mașina electrică să se vândă și, deocamdată, o putem considera în continuare ca o mașină de viitor, dar nu și de prezent.

Răspunzând la întrebarea inițială: este momentul să cumpărați o mașină electrică? Răspunsul este: depinde de echilibrul dintre avantajele și dezavantajele descrise mai sus pentru fiecare decizie individuală. Ar trebui să ne efectuăm propriul calcul individual pe baza kilometrilor pe care îi facem zilnic și să analizăm unde vom face acești kilometri.

Variabilele vor fi practic orientate către situația în care reședința obișnuită se află într-un oraș mare sau într-un sat sau comuna, a kilometrilor care se fac zilnic, a infrastructurii disponibile pentru reîncărcare, etc.

Evaluează în fiecare caz, cuantifică și ia decizia

Și dacă nu sunteți hotărât sa luați o decizie sau alta, dar sunteți sigur că doriți să cumpărați un vehicul, puteți opta pentru o mașină hibridă.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: