De ce câinele ne respectă mai mult decât pisica?

Un studiu, realizat de specialiștii în comportamentul animalelor de la Universitatea Lincoln, arată că, în timp ce câinii își percep proprietarii ca pe cineva de încredere, relația dintre oameni și pisici este destul de diferită.

De ce câinele ne respectă mai mult decât pisica?

Deși numeroase cercetări anterioare indică faptul că pisicile sunt mai sociale și mai capabile să împartă relații decât se credea în mod tradițional, acest ultim studiu, condus de Daniel Mills și publicat în PLOS ONE, arată că pisicile adulte par a fi mai autonome, chiar și în relațiile lor sociale și nu depinde neapărat de ceilalți pentru a atinge un sentiment de protecție.


„Pisica a depășit recent câinele drept cel mai popular animal de companie din Europa” – explică Mills într-un comunicat – deoarece pare un animal de companie ideal pentru cei care sunt mai multe ore la servici decât acasă treji. Cercetările anterioare au sugerat că unele pisici prezintă semne de anxietate atunci când se separă de proprietarii lor, în același mod ca și câinii, dar rezultatele studiului recent arată că, de fapt, sunt mult mai independente. Se pare că ceea ce interpretăm drept anxietate de separare ar putea fi de fapt semne de frustrare


Pentru a ajunge la această concluzie, echipa Mills a analizat relațiile dintre mai multe pisici și proprietarii lor, lăsând animalele de companie într-un mediu necunoscut împreună cu proprietarul, cu un străin și, de asemenea, singure. În diferite scenarii, au fost evaluate trei caracteristici diferite ale atașamentului: cantitatea de contact căutată de animale, nivelul de comportament pasiv și semnele de suferință cauzate de absența proprietarului. . .


„Cu toate că pisicile au efectuat mai multe vocalizări atunci când proprietarul le-a părăsit, decât atunci când un străin a făcut-o, nu am văzut nicio dovadă suplimentară care să sugereze că legătura dintre o pisică și proprietarul ei este una de atașament sigur – spune Mills. – Această vocalizare ar putea pur și simplu să fie un semn de frustrare sau un răspuns învățat, deoarece niciun alt semn de atașament nu a fost văzut în mod clar. Pentru câini, pe de altă parte, se observă că oamenii reprezintă adesea un refugiu sigur. Pisicile sunt mai autonome atunci când trebuie să facă față situațiilor neobișnuite. ”

Rezultatele studiului relevă faptul că, deși pisicile preferă să interacționeze mai mult decât câinii cu proprietarul lor într-un loc cunoscut și sigur, nu au încredere și nu se simt calme atunci când se află într-un mediu necunoscut, iar cercetătorii consideră că acest lucru se datorează naturii speciei lor, ca vânători independenți și autonomi.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: