Cum va fi Pământul peste 250 de milioane de ani?

Planeta noastră nu va avea nicio legătură cu ceea ce știm noi astăzi. Dacă ne-am putea vizita Pământul peste 250 de milioane de ani, cu greu l-am recunoaște.

Pamantul peste 250 milioane de ani - Pangea Ultima

Pe de o parte, pământurile emergente s-au adunat într-un singur super-continent, cunoscut sub numele de Pangea Ultima. O mare parte din el este un deșert ostil, iar coastele sunt pline de furtuni aprige.

Oceanul care înconjoară totul are un aspect turbulent, dar este calm în adâncul lui, iar în el, oxigenul și substanțele nutritive sunt rare. Un astfel de super-continent, conceput de geologul Christopher R. Scotese, de la Universitatea din Texas, nu este primul care a existat.

Nici nu va fi ultimul. Oamenii de știință bănuiesc că mișcările continentelor sunt ciclice – se mișcă în jur de 15 mm pe an – și că la fiecare 500 de milioane de ani sunt regrupate. Acum, suntem în mijlocul unui ciclu. Cu o perioadă de trei ori mai lungă decât timpul necesar pentru ca sistemul nostru solar să se învârtă în jurul centrului galaxiei, unul dintre cele mai mari cicluri ale naturii Pământului.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: