Cum se folosește nanotehnologia în sport?

Evoluția în țesuturi este dezvoltată nu doar pentru inovație, ci și pentru sportivii care îi arată încotro să meargă

Haine FutureLight

Una dintre cele mai mari probleme ale țesuturilor folosite în îmbrăcămintea sport este că acestea sunt fie respirabile (adică umiditatea corpului nu este ținută între țesut și piele), fie sunt impermeabile (nu lasă să treacă umiditatea către exterior). Dar o țesătură cu ambele caracteristici până în ziua de astăzi era ceva imposibil.

Recent, The North Face a dezvoltat o tehnologie, numită FUTURELIGHT, care constă în crearea unor orificii nanometrice (un nanometru este de o milionime de milimetru) într-o țesătură pentru a menține impermeabilitatea totală, dar care permite aerului să circule prin material.

Țesuturi Nano-tehnologice
Țesuturi Nano-tehnologice

Cu milioane de găuri de dimensiunea precisă, astfel încât să nu intre ploaia, dar transpirația să poată ieși, au obținut o țesătură care este foarte departe de plasticul sau cauciucul pe care îl îmbrăcăm de obicei și care oscilează între „nu mă ud„ Și „mă prăjesc în el”.

Dar astfel de progrese pot funcționa foarte bine în teorie, să arate performanțe excelente în testele de laborator, dar să nu fie un succes în momentul în care sunt puse în practica în viața reală.

Pentru a demonstra ca vor funcționa și în viața reală, The North Face a supus diferite articole vestimentare (jachete, pantaloni, mănuși etc.) la exigente cu mult peste normal: 15 membri ai echipei globale de sportivi ai mărcii au testat avantajele FUTURELIGHT timp de mai mult de 400 de zile, folosind aceste haine (la temperaturi care au oscilat între -45 ° C și 15 ° C) în escaladare și coborârea pe schiuri a trei vârfuri de 8.000 de metri (Everest, Cho Oyu și prima coborâre pe schiuri la nivel mondial a vârfului Lhotse). În toate cazurile aprobate cu notă mare.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: