China începe dezvoltarea internetului 6G și Europa, ce face Europa?

Ministerul Științei și Tehnologiei Chinez a anunțat înființarea unei echipe de lucru axată pe cercetarea și dezvoltarea rețelelor de generație șase (6G) la doar câteva zile după lansarea comercială a 5G.

Internet 6G

Investigarea tehnologiei 6G este încă în faza inițială a explorării, astfel încât indicatorii cheie și scenariile de aplicare a acestora nu au fost încă clar definite. Guvernul chinez a creat deja un grup de 37 de experți din universități, institute de cercetare și companii de tehnologie pentru a promova dezvoltarea acestei tehnologii și pentru a sfătui deciziile pe care autoritățile le iau.

Deși este încă în faza inițială, această etapă marchează oficial punctul de plecare al cercetării și dezvoltării 6G (R&D) în China, deși în septembrie fondatorul gigantului telecomunicațiilor Huawei-compania cu cele mai multe brevete 5G la nivel mondial – Ren Zhengfei a dezvăluit că, compania sa va investiga deja 6G.


După cum a raportat mass-media chineză în noiembrie anul trecut, data preconizată pentru începerea oficială a cercetării și dezvoltării 6G a fost 2020, iar anul comercializării marcate este 2030.

6G ar extinde acoperirea la altitudini și mai mari și ar oferi viteze de transmisie a datelor de până la 1 terabyte pe secundă, adică o viteză de zece ori mai rapidă decât cea atinsă de 5G. Pe 1 noiembrie, operatorii de telefonie ai gigantului asiatic au început să ofere pachete mobile de internet cu rețele 5G.

Și Europa? Ce face Europa?

Cursa pentru 5G a fost un alt teren de luptă între interesele Chinei și Statelor Unite. De fapt, Guvernul lui Donald Trump și alți aliați ai Vechiului Continent avertizează asupra riscului de a monta rețelele europene 5G cu tehnologie chineză. Ce este de făcut atunci?

„Dacă UE nu acționează acum, viitorul nostru tehnologic va fi decis la Washington și Beijing.” Acestea sunt cuvintele lui Michel Barnier, negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit, în cadrul Summit-ului web organizat săptămâna aceasta la Lisabona.

Potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică, desfășurarea rețelelor 5G va însemna o expunere mai mare la atacuri, ceea ce va pune în șah Cyber-securitatea diferitelor țări ale Uniunii Europene.

Documentul evidențiază faptul că utilizarea tot mai mare de software pentru rețelele 5G și lipsa de competențe în cadrul companiilor de telecomunicații vor determina dependența de anumiți furnizori. Acest lucru poate duce, în multe cazuri, la dependența unui singur furnizor, care va prezenta un risc semnificativ, mai ales atunci când acesta nu este din Uniunea Europeană.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: