Câtă energie electrică consumă internetul?

Centrele de date și de servere care suportă infrastructura de internet consumă multă energie, dar din ce în ce devin mai eficiente.

Consum Electric centre de date

Utilizarea internetului devorează mult mai multă energie decât ne imaginăm. Rețeaua de internet poate fi responsabila pentru aproximativ o zecime din consumul total de energie electrică din toată planeta, potrivit lui Jonathan Koomey, cercetă tor la Universitatea Stanford. Cu toate acestea, această cifră este relevantă, deoarece multe dintre calculatoarele care contribuie la consumul total sunt utilizate pentru diverse sarcini, nu doar pentru comunicarea datelor. Acest lucru este valabil mai ales în cazul calculatoarelor de acasă sau a telefoanelor noastre. Acestea fac parte din internet, dar nu ne gândim la ele ca la elemente ale infrastructurii care susțin comunicațiile noastre.

Marile centre de date care servesc conținutul pe care îl consumăm zilnic generează un consum de electricitate semnificativ. Atât de mult, încât companii precum Google, Facebook sau Apple trebuie să construiască adesea centrale electrice uriașe lângă ele pentru a-și asigura funcționarea în cele 24 de ore ale zilei. Potrivit unui studiu realizat de Northwestern University (SUA), numai aceste centre sunt responsabile pentru 3% din energia consumată pe întreaga planetă. Țineți cont de asta înainte să trimiteți un GIF animat.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: