Cărți foarte interesante din toate timpurile omenirii.

Sunt opere foarte importante care au exercitat o influență multilaterală – în diverse domenii – și a căror validitate ca modele de gândire sau reprezentare a realității a durat de-a lungul timpului cu mult peste impactul inițial, ajungând astfel să influențeze în mod semnificativ în cursul istoriei și în corpul cunoașterii umanității.

Cărți foarte interesante

Istoria gândirii umane și derivările sale atât analitice cât și creative, metafizice sau ideologice – știință, arte, religii, politică – este un proces complex de evoluție constantă care nu poate fi înțeles fără marile texte care, la fiecare etapă istorică, ele au dat naștere curenților principali ai acelui gând sau au marcat tendințele lui dominante. Și nu numai asta: unele dintre aceste cărți au exercitat o influență directă asupra societății instituționalizând credințele pe care le conțin (cazul Bibliei, axul principal a două religii universale) sau aplicându-se practic postulatele lor (Manifestul comunist).

Prin urmare, este foarte important să citiți aceste lucrări dacă doriți să înțelegeți cât mai bine fibrele care definesc în mare parte realitatea socio-culturală care ne înconjoară. Evident, nu există un consens cu privire la care au fost cele mai influente cărți din istoria umană și de aceea listele și propunerile sunt la fel de diverse ca încercările de a restrânge problema, deși există unele constante care se repetă în mai toate sondajele. Astfel, conform unui studiu recent pregătit de prestigioasa editură britanică Folio Society, Biblia este cartea care a avut cel mai mare impact asupra societății moderne. Sondajul, în colaborare cu firma demografică YouGov, adună părerea a peste 2.000 de persoane. Un alt exemplu a fost încercarea de a determina cele mai influente 20 de lucrări academice din toate timpurile care sa realizat în cadrul festivalului British Academic Book Week în 2015. Mai mulți specialiști au pregătit o listă cu 200 de titluri aspirante și, din acea preselecție , publicul care a participat la eveniment a ales douăzeci dintre ele drept cele care „au schimbat lumea” cel mai mult. Rezultatul, dincolo de o listă interesantă de lecturi, a atras curiozități, cum ar fi faptul că erau considerate cărți strict literare precum Operele complete ale lui Shakespeare. În continuare, propunerea noastră ale celor mai interesante titluri, în ordine cronologică.

Dialoguri de Platon
Dialoguri de Platon

Dialoguri, de Platon (sec. IV î.Hr.). Una dintre bazele culturii occidentale. Toată filosofia ulterioară din Europa provine din această lucrare a discipolului lui Socrate, deși să numim „carte” Dialoguri nu este foarte exact: sunt 36 de texte publicate de obicei în nouă volume. A avut o influență decisivă asupra lui Aristotel, Sf. Augustin și, de asemenea, asupra psihologiei, eticii, esteticii, politicii sau științei.

Biblia de Gutenberg
Biblia de Gutenberg

Biblia (750 î.Hr.-110). Printre cărțile religioase – cu permisiunea Coranului, a cărei influență astăzi este atât de remarcabilă – aceasta este cea care a schimbat cel mai mult fața planetei. Baza a două dintre marile biserici monoteiste (iudaism și creștinism), a pus capăt păgânismului Imperiului Roman și a fost prima carte tipărită – Biblia de la Gutenberg (1454) – și cea mai tradusă și vândută (6.000 de milioane de exemplare).

Carta magna de Ioan fara de tara
Carta magna de Ioan fara de tara

Carta Magna sau Marea Cartă a Libertăților, este un document emis în Anglia în 1215 în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară. Este uimitor faptul că piatra de temelie a democrației moderne și a constituționalismului este un document al Angliei medievale pe care nobilii l-au obligat pe rege să-l semneze – Ioan Fără de Țară – pentru a limita puterea sa. În această carte apare habeas corpus (pentru a evita arestările arbitrare), separarea Bisericii și a Statului etc.

Printul de Niccolo Machiavelli
Printul de Niccolo Machiavelli

Prințul, de Nicolás Maquiavelo (1532). Tratatul teoriei politice prin excelență a Renașterii, influența sa ajunge mult dincolo de timpul său și astăzi este încă recunoscut ca o lucrare fundamentală despre natura puterii, opoziția dintre autoritarism și liberalism etc.

Lucrări complete de William Shakespeare
Lucrări complete de William Shakespeare

Lucrări complete, de William Shakespeare (1594-1634). Bardul lui Stratford-upon-Avon este considerat cel mai important scriitor în limba engleză și unul dintre cei mai influenți în literatura universală. Lucrările sale dramatice – printre cele mai cunoscute, Macbeth, Hamlet, Othello, Iulius Cezar sau Romeo și Julieta – au fost puse în scenă, studiate, adaptate și redescoperite de nenumărate ori.

Principiile matematice ale filozofiei naturale de Isaac Newton
Principiile matematice ale filozofiei naturale de Isaac Newton

Principiile matematice ale filozofiei naturale, de Isaac Newton (1687). Cunoscută drept Principia, este considerată de mulți drept cea mai importantă lucrare științifică din istorie. Conține cele trei legi celebre ale mișcării, „bazele mecanicii clasice”, legea gravitației universale și o derivare a legilor lui Kepler privind mișcarea planetelor. Influența sa a ajuns până la sfârșitul secolului XVIII.

Avuția națiunilor de Adam Smith
Avuția națiunilor de Adam Smith

Avuția națiunilor, de Adam Smith (1776). Această carte a pus bazele economiei moderne și a pus bazele capitalismului și, de asemenea, ale gândirii liberale. Din ea emană concepte precum diviziunea muncii, piața liberă, acumularea de capital … Situată în contextul nașterii Revoluției industriale, opera lui Smith a marcat teoria economică a secolelor XIX, XX și chiar XXI.

Critica rațiunii pure de Immanuel Kant
Critica rațiunii pure de Immanuel Kant

Critica rațiunii pure, de Immanuel Kant (1781). Obiectivul central al acestei cărți este de a obține un răspuns definitiv în ceea ce privește dacă metafizica poate fi considerată o știință, dar și să pună bazele științelor matematice și fizice. A schimbat conceptul filozofiei și fără ea Hegel și Marx nu ar fi existat.

Drepturile Omului de Thomas Paine
Drepturile Omului de Thomas Paine

Drepturile omului, de Thomas Paine (1791). Influențat precis de Carta Magna, intelectualul Paine a publicat acest eseu capital în dezvoltarea drepturilor omului, a conceptelor de libertate și egalitate și abolirii sclaviei. A fost expulzat din Marea Britanie; s-a refugiat în Franța revoluționară, dar acolo a sfârșit în închisoare pentru că s-a opus terorii Robespierre.

Manifestul comunist de Karl Marx și Friedrich Engels
Manifestul comunist de Karl Marx și Friedrich Engels

Manifestul comunist, de Karl Marx și Friedrich Engels (1848). Unul dintre cele mai influente tratate politice, pentru bine și pentru rău, din istorie. Marxismul a dat naștere luptei muncitorilor, care în Occident a înzestrat lucrătorilor drepturi în fața exploatării capitaliste, dar a fost și germenul Revoluției sovietice din 1917 și a multor regimuri socialiste dictatorii.

Originea speciilor de Charles Darwin
Originea speciilor de Charles Darwin

Originea speciilor, de Charles Darwin (1859). Cel mai bun „best seller” științific și, în ceea ce privește biologia și științele naturii, a fost la fel de decisiv din punct de vedere istoric ca lucrările lui Newton în ceea ce privește fizica și matematica. Teoria sa despre evoluție și selecție naturală a revoluționat societatea, filozofia și religia și a dat naștere unei dezbateri care este încă vie în unele sectoare.

Interpretarea viselor de Sigmund Freud
Interpretarea viselor de Sigmund Freud

Interpretarea viselor, de Sigmund Freud (1899). Deși unele dintre ideile neurologului austriac au fost depășite, conceptul său de psihanaliză a marcat ultimele două secole. În această carte esențială el dezvoltă teoria inconștientului și complexul Oedip, printre alte lucruri. Influența sa a fost resimțită în multe domenii: psihologie, sociologie, arte plastice, literatură …

Despre teoria relativitatii speciale si generale de Albert Einstein
Despre teoria relativitatii speciale si generale de Albert Einstein

Teoria relativității speciale și generale, de Albert Einstein (1916). Bazele relativității, prezentate de autorul său cât mai clar pentru publicul laic în domeniu. Fără îndoială, una dintre cele mai mari revoluții științifice după Newton și Darwin.

Al doilea sex de Simone de Beauvoir
Al doilea sex de Simone de Beauvoir

Al doilea sex, de Simone de Beauvoir (1949). Deși lucrările anterioare ale lui Mary Wollstonecraft (1792) și Marie Carmichael Stopes (1935) sunt considerate antecedente ale mișcării feministe, opera modernă fondatoare a acestei mișcări este acest eseu care trece în prim plan rolul femeii din punct de vedere psihologic , istoric, antropologic, al biologiei și reproducerii.

Scurta istorie a timpului de Stephen W. Hawking
Scurta istorie a timpului de Stephen W. Hawking

Scurtă istorie a timpului, de Stephen Hawking (1988). Una dintre cele mai vândute și cunoscute cărți de divulgare științifică din ultimii treizeci de ani, o lucrare esențială pentru a cunoaște gândurile și contribuțiile marelui fizician teoretic britanic, astrofizicist și cosmolog care a murit în 2018.

Te-ar putea interesa și:

Îți place articolul?

Trimite mai departe: